Tipy na výletyVolný časZajímavosti z kraje

Chrám svaté Barbory – místo, na kterém doopravdy pocítíte klid

Pokud se chytáte do Kutné Hory, pak je jasné, že budete  chtít  navštívit  tamní památky. Jednou z nejvyhlášenějších je  její  dominanta – Chrám svaté Barbory. 

„Barbora“ je opravdu velmi  zajímavé místo. Samozřejmě, je to chrám se vším všudy, určitě vás  ohromí svojí  velikostí a velkolepostí, ale nejen tím. Chrám svaté Barbory jsme navštívili přede  dvěma týdny. Byla jsem tady už  dříve, ale poprvé  jsem měla dostatek času, abych mohla nahlédnout také dovnitř.

Řekla bych, že zajímavé je  samotné místo,  na němž „Barbora“ stojí. Cítíte zde klid a pohodu. Starosti někam odplují a užíváte si příjemnou energii. Vevnitř je to ale ještě lepší. Ještě teď, po čtrnácti dnech, je mi při vzpomínce na návštěvu chrámu jednoduše  dobře na duši.

Nejen přízemí

Podle mých dosavadních zkušeností je málo časté, že  si návštěvník  může kostel, chrám, či  katedrálu, prohlédnout  také z výšin. V „Barboře“ je možností  hned  několik. Pokud už vás  přestanou bavit všechny oltáře a dost  jste si prošli  celou spodní část chrámu,  pak  můžete  po schodišti vystoupat na terasu, z které je příjemný výhled do zeleně. Komu se  chce ještě výše, ten může do dalšího patra, aby shlédl dolů do vnitřních prostor kostela, nebo aby si detailně prohlédl třeba andělíčky z horní části obrovských varhan. I to je úžasný zážitek..

Stejně jako návštěva suvenýr shopu, kde  je mimořádně příjemná a ochotná obsluha, ale najdeme zde samozřejmě také nevšední  suvenýry. My jsme pořídili růženec a náramek.

Mimochodem, právě teď také běží sbírka na zvony.

Trocha historie

Římskokatolický filiální kostel – Chrám svaté Barbory – najdeme v Kutné Hoře. Jedná se o  pětilodní gotickou katedrálu.

Nad říčkou Vrchlicí původně stávala kaplička zasvěcená patronce horníků svaté  Barboře. Na popud Bratrstva Božího Těla zde později měšťané na své náklady vybudovali obrovský chrám, který je od roku 1995 je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Všechny  informace o „Barboře“ si můžete přečíst  ZDE.

Vstupenky zakoupíte na místě, prostřednictvím QR kódu, nebo ZDE.

Související obrázky:

Napsat komentář