Uvařte siVolný čas

Koláč z cukrové řepy plný ořechů bude hit podzimní kuchyně

Nedávno jsme si vyzkoušeli jaké to svážet řepu cukrovku z pole, dneska se podíváme pro změni na to, co si z ní dobrého upéct. Tento ořechový koláč s cukrovou řepou uvnitř si bezesporu zamilujete.

Ingredience

2 menší cukrové řepy

4 vejce

3 lžíce krupicového cukru

4 lžíce řepkového oleje

5 lžic melasy nebo tekutého sladu (Sladěnka)

100 g lískových ořechů (mleté, či sekané)

50 g vlašských ořechů (mleté, či sekané)

170 g špaldové mouky

1 lžíce jedlé sody

1½ lžičky mletého kardamomu

špetka soli

Postup

Na cukr jsou Češi přeborníci. Začala řepná kampaň a my jsme si vyzkoušeli jeden den za volantem kamionu

 

Řepu omyjeme a nastrouháme, poté ji vložíme do hrnce a deset minut opékáme, necháme vychladnout a přimícháme do ní všechny mokré ingrediance. Poté přidáme suché ingredience a vymícháme těsto.

To nalijeme do formy na koláč, či n aplech. Pečeme na 180 stupňů do zhnědnutí. Jednoduchým špejlovým testem zjistíme zda máme pečeno. POkud se těsto nelepí, je hotovo.

Koláč potom můžeme dozdobit například zakysanou smetanou.

Související obrázky: