Zajímavosti z kraje

Vraždy Dánů, templářu, Ježíše. Ano, pátek 13. není zrovna šťastný den

Pátek třináctého je den, který mnoho lidí považuje za nešťastný. Nejde přitom jen o pouhou pověru, povídačky kolem tohoto magického dne vycházejí z historických souvislostí.

Třináctka je všeobecně považovaná za nešťastné číslo. V mnoha hotelech se vynechává 13.poschodí, nebo pokoj číslo 13. No a co teprve páte 1.? To je úplné neštěstí.

Jak je to s tím pátkem? V pátek byl ukřižován Ježíš (Velký pátek). A co třináctka? U stolu, na němž Ježíš pojedl poslední večeři sedělo 1 lidí. Třináctý byl Ježíšův zrádce Jidáš. Židé pak považovali číslo 1, za nešťastné, protože 13. písmeno v hebrejské abecedě je písmeno M (מ), což je první písmeno ve slově mavet- smrt.

Trochu reálněji

V pátek 13. listopadu 1002 nařídil anglický král Ethelred II. popravu všech Dánů žijících v Anglii, reagovla tak na časté dánské nájezdy.

V pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. zvaný Sličný pronásledovat a zatýkat temláře. ti pak byli mučeni a usmrcováni. Tím skončil celý řád templářů a jejich následovníci poté považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.[2]

V některých zemích, například ve Španělsku a Latinské Americe, považují za nešťastný den úterý třináctého.

Související obrázky:

Napsat komentář