Volný čas

Zakrslé krevetky. Barevné ozvláštnění akvária

Ne snad, že by akvárium byla nudná záležitost, ale může se stát, že se časem okouká. Pak je ten nejlepší čas na nějakou tu změnu. Tou mohou být třeba akvarijní krevetky, které se vám o zábavu postarají. Na trhu je jich nepřeberné množství. Od větších krevet čokoládových, které se dorůstají i 10 centimetrů a mohou být pro malé ryby nebezpečím, až po mírumilovné krevetky, dorůstající jen 2-3 centimetry. V tomto článku se budeme věnovat těm druhým zmíněným.

Krásné i prospěšné

Kromě toho, že je na ně krásná podívaná, jsou to i prospěšní tvorečkové, kteří pomohou v boji proti řasám. Kromě toho pojídají i jakékoli zbytky jídla či uhynulých ryb, které by v akvárku mohly dělat neplechu. Pokud jde tedy o udržování čistoty, krevety mohou být velkými pomocníky. Od toho se odvíjí také jejich krmení. Pokud máte v nádrži dostatek řas, není nutné je přikrmovat. V opačném případě dobře poslouží tablety pro korýše, spařené kopřivy či vločkové krmivo.

Zakrslé krevetky se vyskytují v nepřeberném množství barevných obměn. Od několika modrých odstínů přes žlutou až po nejoblíbenější červenou variantu zvanou Red Cherry. Barvu krevetek je tedy možné sladit s barvami ryb a rostlinek v akváriu tak, aby dělaly skutečnou parádu. Pozor ale dejte na kombinaci několik barevných variant. Křížením stejných druhů jiných barev totiž ztrácejí svou vyšlechtěnou barvu a vracejí se zpět k přírodním formám.

Pozor na parametry vody

Je sice pravda, že krevetky jsou velkými pomocníky. Neznamená to však, že se už o nádrž nemusíte starat. Potrpí si totiž na čistotu. Jsou náchylné na zvýšený obsah dusíkatých látek, změny parametrů vody a na chlór. Měly by se tedy obsazovat jen do fungujících akvárií, kde mají tyto podmínky zajištěné. Při údržbě byste přitom měli dbát na to, abyste dolévali jen odleželou vodu, která neobsahuje chlór. Změnu parametrů vody při stěhování do jiných nádrží pak budou zvládat lépe při postupném přivykání.

Zřetel byste při výběru měli dát i na jejich náročnost. Ne každý druh se totiž hodí pro úplného začátečníka. Stejně jako u ryb, také u krevet musíte dbát na jejich přirozené prostředí, a neslučovat tak druhy krevet a ryb, které mají naprosto odlišné nároky. Jde především o teplotu a měkkost vody.

Zatímco krevetky Neocaridina jsou oblíbené pro svou nenáročnost a mohou žít ve velice rozdílných podmínkách, většina drobných krevetek Caridina potřebují velice měkkou vodu. Tím spíše, pokud jde o jejich rozmnožování. Tyto podmínky jim můžete dopřát třeba použitím vhodného substrátu, který je vyvinut speciálně pro krevetária a je schopný vodu změkčovat.

Vyhovující akvárium

Parametry vody ale nejsou jediným nebezpečím. Mohou jím být i přirození nepřátelé. Krevetky by tak neměly obývat jednu nádrž s rybami, které by se je mohly pokusit ochutnat. Lehce by se staly jen drahým krmením. Daří jim s drobnými rybkami v dobře zarostlé nádrži, kde najdou velkou spoustu skrýší. Akvárium přitom nemusí být ani příliš velké. Lépe jim také bude při vyšším počtu, jsou velice společenské.

Související obrázky:

Napsat komentář