RozhovoryZajímavosti z kraje

Realitní poradce Jiří Machník radí: Jak na pronájem

V dnešním realitním okénku se zaměříme s Jiřím Machníkem, realitním makléřěm M&M z Lysé nad Labem, na pronájem nemovitostí. I tím se samozřejmě zabývají realitky, přesto spousta lidí své byty inzeruje na nejrůznějších internetových portálech sama. Bezpochyby to mohou úspěšně zvládnout, ovšem zcela bezpečné a bezproblémové to není

Jak pronajmout byt a potřebuji na to makléře?
Ne, nepotřebuji, ale určitě doporučuji. Pronajmout byt, dům, nebo cokoli dalšího zvládne určitě každý sám. Obvykle stačí pár fotek a dát na některé servery k vlastní inzerci určené, nebo na FB. Pokud máte nájemní smlouvu, tak to bez makléře zvládnete.

Inzerovat sám zvládne tedy každý? V čem mi makléř může pomoci a proč jej doporučuješ?
To je dobrá otázka, děkuji. Začnu penězi. Provizi realitní kanceláři zaplatí zájemce. Makléř se postará o focení, inzerci, komunikaci se zájemci, realizuje prohlídky, připraví smlouvy a nakonec je i u předání nemovitosti. Kdo pronajímal sám, má možná podobnou zkušenost, kdy si zájemce domluví prohlídku a nakonec nepřijede a to bez omluvy. Stalo se nám kupříkladu, že u jedné nemovitosti z 10 prohlídek jsme měli jen dvě realizované a ostatní bez omluvy nedorazili. Správnou otázkou tedy je proč se o pronájem starat sám, když to může někdo s lepšími zdroji udělat za mne a navíc dostanu tuto službu zdarma.

Neodradí ale některé zájemce, že musí zaplatit navíc ještě provizi realitní kanceláři?
Určitě ano. Ale musíme si uvědomit, o koho se většinou jedná. O pronájem mají zájem většinou mladí, rozvedení a lidé kteří buď nechtějí, a nebo nedosáhnou na hypotéku. Zájmem každého pronajímatele je, aby mu nájemce pravidelně platil a zůstal v nájmu co nejdéle. Tím že zájemce zaplatí navíc provizi RK, je zde určitý předpoklad, že jde do nájmu s úmyslem zůstat v bytě delší dobu a i by neměl mít potíž s placením.

Dobře, vraťme se k prohlídkám. Musím nebo mohu být u prohlídek a co když mi makléř vybere někoho, koho v bytě nechci?
Tak předně je potřeba si říct proč někoho chci a nebo nechci. Máme tu zákony a ty nám svazují ruce v tom smyslu na co se můžeme zájemců ptát a na co ne. Dost často se v textech inzerátu a to i některých kolegů objevují diskriminační texty. Klasickým případem jsou domácí mazlíčci. Není možné se ptát a nebo inzerovat, že si jako pronajímatel nepřeji domácí mazlíčky apod. Na druhou stranu jako pronajímatel mám právo si vybrat koho já chci. Proto já pracuji tak, že dělám dvě kola prohlídek. V prvním kole vyberu zájemce do druhého kola, ve kterém je představím pronajímateli. Tedy konečné slovo má vždy pronajímatel. Samozřejmě pokud pronajímatel chce být u prohlídek je to jeho právo.

Zmínil jsi diskriminační text v inzerátech. To si nemohu vybrat, koho v bytě chci? Na co všechno se nemohu ptát?
Mohu, ale nesmím se přitom dopustit diskriminačního jednání se zřetelem na jeho pohlaví, zdravotní stav, etnický původ, víru nebo i jiné obdobně závažné důvody jak nám ukládá občanský zákoník a antidiskriminační zákon. Zákonodárci se tady přiklonili na stranu nájemců. Z logiky věci ale vyplívá, že si do kožichu taky blechy nepozvete. Dá se s tím pracovat, ale musí se velmi citlivě.

Může si nájemník přepsat trvalou adresu do pronájmu a je to bezpečné?
Ano může, z hlediska zákona není možné takto nájemce omezovat. Je proto vhodné toto uvést do nájemní smlouvy i s povinnosti odhlášení se po skončení nájmu. V případě že tak nájemce neučinil, může pronajímatel po skončení nájmu trvalý pobyt nájemci zrušit. K tomu musí doložit zánik nájmu bytu například dohodou či výpovědí.

Co dělat, když se z nájemce vyklube neplatič, nebo jinak konfliktní nájemce?
Pak musí pronajímatel písemně doručit nájemci výpověď a uvést důvod výpovědi. Jak postupovat popisuje občanský zákoník a měla by na to pamatovat i nájemní smlouva. S tou mu můžeme v případě potřeby pomoci.

Jaká je teď situace s pronájmy? Je jich dostatek?
Situace se mění doslova každým okamžikem. Dnes kdy se spolu bavíme je pronájmu v nabídce dostatek. Jaká ale bude situace třeba už za 14 dní, nebo za měsíc?

 

Související obrázky:

Napsat komentář