Zajímavosti z kraje

Leden patří antilopám, Zoo Praha se těší z nových přírůstků

V průběhu minulého týdne se v Zoo Praha narodili hned dva antilopí samečci. Jedná se o mláďata sitatungy západoafrické a buvolce běločelého. U obou antilopích druhů se v brzké době očekávají další přírůstky.

Sitatunga západoafrická

Sameček, který se narodil 11. ledna samici Gáje, patří k druhu antilopy, který vyhledává břehy řek či jezer, vlhké savany, nebo mokřady. Právě proto byla dříve známá jako antilopa bahenní. Stáda tvoří primárně samice s mláďaty, samci jsou naopak samotáři. V Zoo Praha jsou sitatungy chovány již od 60. let 20. století a můžete je navštívit ve dvou expozicích. Hlavní stádo naleznete v horní části areálu poblíž severního vchodu a další pak ve Vodním světě ve spodní části zoo. 

 

Buvolec běločelý

Buvolci jsou v pražské zoo chováni od roku 1998. První čtyři antilopy získala zoo z německého Karlsruhe, od té doby bylo odchováno více než 20 mláďat. Nejnovější přírůstek se narodil 14. ledna a prospívá velmi dobře, stejně jako sameček sitatungy. Ke zvláštnosti chování samců buvolce patří výzva soupeře k boji, kdy si samec klekne na přední nohy a nastavuje svému rivalovi špičky svých rohů. Buvolce běločelého naleznete v Africkém domě společně s žirafami a dalšími druhy.

 

Jarní seznamování  

Přes zimu mláďata ve stájích zesílí a povyrostou, na jaře jsou pak vypouštěna do venkovních výběhů již takzvaně rozchozená. Seznámí se se všemi členy skupin a mohou skotačit s ostatními mláďaty.

Související obrázky:

Napsat komentář