Volný čas

Tyhle houby rostou. Vyzkoušejte jidášovo ucho

Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae) získala název díky svému tvaru, který připomíná lidské ucho. Houba je velmi oblíbená v asijské kuchyni a používá se především v polévkách, stir-fry jídlech a různých omáčkách.

Rozpoznání houby Jidášovo ucho je poměrně snadné. Má tmavě hnědý až černý povrch, navíc je hladká a lesklá.  Má měkkou, někdy až gumovou, konzistenci a ne příliš výraznou chuť.

Záhadné případy PODCAST: Líbačka Donutilových v poli, falešný Kazma a odpuštění

Při sběru Jidášova ucha je důležité si být jistý rozpoznáním, abyste se vyhnuli sběru jedovatých druhů hub. Doporučuje se sbírat houby pouze z ověřených a bezpečných míst. Obvykle se nachází na bříze.

Recept na přípravu Jidášových uší může být velmi jednoduchý. Zde je jeden způsob, jak připravit Jidášova ucha:

Ingredience:

  • 200 g Jidášova ucha
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu (rozmíchaného ve vodě)

Postup:

  1. Houby vařte cca 10 minut ve vodě.
  2. Rozřezejte houby na menší kusy.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek. Restujte ho asi 30 sekund.
  4. Přidejte houby a smažte je asi 2 minuty, dokud nezměknou.
  5. Přidejte sójovou omáčku, cukr, sůl a pepř. Promíchejte a vařte ještě asi 2 minuty.
  6. Přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě. Vařte do zhoustnutí omáčky.
  7. Hotové Jidášova ucha můžete podávat samostatně nebo jako přísadu do jiných jídel.

Pamatujte, že toto je pouze jeden z mnoha možných receptů na přípravu Jidášova ucha. Můžete experimentovat s různými přísadami a kořením, abyste se přiblížili svému vlastnímu oblíbenému stylu. Při vaření s houbami se vždy řiďte bezpečnostními pravidly a sbírejte je pouze z bezpečných zdrojů.

 

Tento text pro vás připravil Chat GBT – talkai.info

Související obrázky: