Volný čas

Tyhle houby rostou. Vyzkoušejte jidášovo ucho

Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae) získala název díky svému tvaru, který připomíná lidské ucho. Houba je velmi oblíbená v asijské kuchyni a používá se především v polévkách, stir-fry jídlech a různých omáčkách.

Rozpoznání houby Jidášovo ucho je poměrně snadné. Má tmavě hnědý až černý povrch, navíc je hladká a lesklá.  Má měkkou, někdy až gumovou, konzistenci a ne příliš výraznou chuť.

Žáci z Otevřena se v rámci předmětu Společnost podívali do Domova Mladá. Bylo to silné

Při sběru Jidášova ucha je důležité si být jistý rozpoznáním, abyste se vyhnuli sběru jedovatých druhů hub. Doporučuje se sbírat houby pouze z ověřených a bezpečných míst. Obvykle se nachází na bříze.

Recept na přípravu Jidášových uší může být velmi jednoduchý. Zde je jeden způsob, jak připravit Jidášova ucha:

Ingredience:

  • 200 g Jidášova ucha
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu (rozmíchaného ve vodě)

Postup:

  1. Houby vařte cca 10 minut ve vodě.
  2. Rozřezejte houby na menší kusy.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek. Restujte ho asi 30 sekund.
  4. Přidejte houby a smažte je asi 2 minuty, dokud nezměknou.
  5. Přidejte sójovou omáčku, cukr, sůl a pepř. Promíchejte a vařte ještě asi 2 minuty.
  6. Přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě. Vařte do zhoustnutí omáčky.
  7. Hotové Jidášova ucha můžete podávat samostatně nebo jako přísadu do jiných jídel.

Milady, Aquaman, Perinbaba i Wonka: Na co v prosinci do kina v Milovicích?

Pamatujte, že toto je pouze jeden z mnoha možných receptů na přípravu Jidášova ucha. Můžete experimentovat s různými přísadami a kořením, abyste se přiblížili svému vlastnímu oblíbenému stylu. Při vaření s houbami se vždy řiďte bezpečnostními pravidly a sbírejte je pouze z bezpečných zdrojů.

 

Tento text pro vás připravil Chat GBT – talkai.info

Související obrázky: