Volný čas

Pozor na klíšťata! Kdo vám zaplatí očkování?

Klíšťata letos začala řádit poměrně brzy. Byť ještě nebylo úplně teplo. Vyrážíte-li do přírody, protože, upřímně, kam jinam také v současné době chodit? Měli byste si na tyto parazity dát velký pozor. 

Účinným prostředkem jak se bránit je mimo všechny repelenty a náramky proti klíšťatům nebo komárům také očkování. Jak se k němu staví naše největší pojišťovny? Třeba VZP ho částečně hradí.

Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytuje svým klientům příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě a zájem o něj rok od roku roste. V roce 2020 o něj zažádalo 153 441 klientů a VZP ČR jen za příspěvky pro tento typ očkování svým klientům vyplatila přes 100 tisíc Kč. Z regionálního pohledu jsme největší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě zaznamenali v Praze, v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

„Mezi našimi klienty jde o jeden z nejoblíbenějších příspěvků na očkování, který nabízíme. Klíšťová encefalitida je zákeřná nemoc a očkování je proto nejspolehlivější prevencí,“ uvedl k příspěvku na očkování proti klíšťové encefalitidě pro dospělé a děti náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov. „Z fondu prevence nabízíme našim klientům na toto očkování příspěvek, který mohou využít jak dospělí, tak i děti. Dospělí mohou čerpat až 500 Kč a děti do 18 let až 700 Kč,“ dodal.

Očkování hradí také Oborová zdravotní pojišťovna – OZP. Zde lze čerpat podle toho kolik bodů máte v takzvané Vitakartě. Jedná se o on-line program pojišťovny, který se v případě očkování nebo třeba příspěvku na dentální hygienu, docela hodí. Ovšem pozor. Body, které zde máte po čase expirují a to je zapotřebí hlídat.

Související obrázky:

Napsat komentář