Zajímavosti z kraje

Pomozte ZOO Chleby. Přispějte na plaňku do plotu

ZOO Chleby zůstává v důsledku protiepidemických opatření i nadále pro veřejnost zavřená. Pro organizaci, která je přístupná celoročně, včetně víkendů a svátků, a jejíž provoz běží z drtivé většiny ze vstupného, je to tragická situace. Zoo patří mezi 16 nejvýznamnějších zahrad v republice. Jako za jedinou z nich nestojí žádný zřizovatel.

Současný stav je tak pro ZOO Chleby mnohem komplikovanější. Protože tady tušili že situace na podzim nebude příznivá, pozastavili  veškeré investice a začali výrazně šetřit na horší časy. Samozřejmě není možné omezit péči o chovaná zvířata. Počet ošetřovatelů, stejně jako náklady na krmivo, údržbu, či vytápění, nebylo lze více snížit. Utnutí příjmů (dosud bez jakékoli kompenzace) tak přerušilo plánované dokončení expozice hospodářských zvířat, pracovně nazývané statek.

Stáj statku je kompletně hotova, zbývá postavit plot výběhu, na který, v souvislosti s opakovaným a trvajícím uzavřením zoologických zahrad, nezbývají finanční prostředky. Jelikož zoo věří na obrat k lepšímu, dokončení statku nevzdává. V zoo se rozhodli oslovit své příznivce a na platformě Hithit zveřejnili sbírku na stavbu plotu (bit.ly/kupplanku), kde je pro dárce připravena široká nabídka odměn.

Přispěním získají jistě také dobrý pocit, že se podíleli na něčem hmatatelném a podpořili další rozvoj ZOO Chleby. Co návštěvníci v novém statku uvidí, není žádným tajemstvím. Do expozice ppůjde stádo zakrslých koz, ovce, oslice, lamy a drůbež. Budou je následovat prasátka, králíci, či kráva. V dnešní době drobný chov hospodářských zvířat na vesnicích uvadá a děti tak mnohdy nemají dostatek příležitostí k seznámení se s těmito nepostradatelnými tvory. Děti si zvířecí kamarády budou moci pohladit, nakrmit, podrbat nebo vyčistit jejich kožíšky, rodiče si v uklidňující přítomnosti zvířat užijí radost svých potomků.

Odkaz na kampaň ZDE.

Související obrázky:

Napsat komentář