TechnikaTechnologieVesmír

Výbuch další testovací rakety Starship, dopadne prototyp SN10 lépe?

V úterý 2. února proběhl úspěšný test prototypu rakety Starship SN9, naše redakce sledovala celou akci s nadšením a napětím, bohužel stejně jako při prosincovém testu rakety SN8 se nepodařilo přistání a raketa explodovala. Zničení SN9 však neznamená neúspěch mise, protože stejně jako u SN8 nešlo o testování přistání, ale o test schopností ovládat loď při návratu do atmosféry, což se opět podařilo.  

Testovací let SN9

Těžká nosná raketa Starship SN9 úspěšně vystoupala pomocí tří motorů Raptor do požadované výšky 10 kilometrů nad zemský povrch, kde byly podle plánu sekvečně povypínány všechny tři motory. Následně se raketa správně otočila do horizontální polohy a její sestup byl dále korigován pomocí stavitelných křidélek. Po plánovaném klesání se zažehly dva ze tří motorů Raptor a Starship se otáčela zpět do vertikální polohy, aby mohla přistát. Zde bohužel došlo k potížím s jedním z motorů a prototyp rakety se otočil více, než bylo v plánu, a již nebylo možné náklon napravit a pád potřebně zbrzdit. Raketa tedy narazila do země a za ohnivé show byla zničena.

SN10 stála jen kousek od exploze

S chybou při přistání se ale počítá, a proto společnost SpaceX neustále vyvíjí další prototypy Starshipu. U raket typu Falcon, které budou verzí Starship s největší pravděpodobností nahrazeny, se přistání daří na výbornou a bez sebemenších chyb, je tedy jen otázkou času, kdy se přistání podaří i s raketou Starship. Fascinující je, že prototyp rakety SN10 byl po celou dobu na testovací rampě jen o kus vedle SN9, je tedy znát, že lidé ze SpaceX si již věří, že místo přistání trefí naprosto přesně. Možná se při následujícím testu SN10 podaří i přistání.

Celý záznam testu rakety Starship SN9:

Související obrázky:

Napsat komentář