Zajímavosti z kraje

Hejtmanka Petra Pecková prošla Domov Mladá „od sklepa po půdu“

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) v březnu přijela do milovického Domova Mladá, v němž žijí lidé s mentálním či fyzický handicapem. Návštěva byla plná pozitivních emocí a milých setkání.

„Péče o ty, kteří potřebují naši pomoc, je na bedrech těch, kteří k tomu mají možnosti, prostředky.

Takovým poskytovatelem služeb je i Středočeský kraj. Je na naší odpovědnosti, aby péče v našich nařízeních byla péčí profesionální a láskyplnou a klienti našli v našich zařízeních bezpečný domov. O tuto problematiku se jako hejtmanka nejen musím zajímat, ale i se zajímat chci,“ uvádí Petra Pecková k důvodům, proč zařízení navštívila společně s radním Středočeského kraje Martinem Hrabánkem (ODS).

V Domově Mladá se politikům dostalo milého přijetí a mohli se setkat přímo s tamními klienty. Zařízení je zajímavé nejen proto čemu se věnuje a koho se stará, ale i kvůli tomu, že se chce otevřít veřejnosti a takzvaně deinstituciolizovat o což se stará především tamní paní ředitelka Tereza Palánová.

„Viděli jsme patro jak s malými dětmi, minimální věková hranice jsou 3 roky, tak i s dospělým, horní věková hranice není stanovená. Malé děti jsou často velmi postižené, nejsou schopny verbální komunikace a jsou odkázány na láskyplnou péči. Vnímají pohledy, tón a zabarvení hlasu, doteky, pohlazení. Odejít od nich bylo těžké a musím říci, že jejich “tety” obdivuji,“ komentuje Petra Pecková.

Zařízení politici prošli takzvaně „od sklepa po půdu“. Viděli všechny pokoje, klienty, stacionář a dokonce zašli i do kuchyně.

„S panem radním, paní ředitelkou a panem starostou Lysé nad Labem Karlem Markem jsme se bavili o tom, zda bychom nezačali řešit právě možnost přemístění některých skupin klientů do bytů, které město Lysá nad Labem vlastní v Milovicích. Protože, jak jsme viděli v dalším domově v nedalekém Vyšším Hrádku, kde klienti žijí jen v domácnostech, je to rozdíl velký. Ale o tom příště,“ uzavírá paní hejtmanka.

Foto: Facebook, Středočeský kraj - oficiální stránka
Foto: Facebook, Středočeský kraj – oficiální stránka
Foto: Facebook, Středočeský kraj - oficiální stránka
Foto: Facebook, Středočeský kraj – oficiální stránka
Foto: Facebook, Středočeský kraj - oficiální stránka
Foto: Facebook, Středočeský kraj – oficiální stránka

Související obrázky:

Napsat komentář