Volný čas

Kus přírody v domě. Založte si krásné akvárium

Obdivujete fotografie přírodních akvárií a říkáte si, jak na to? Nebudeme lhát. Pokud chcete mít doma spokojené ryby a zároveň parádu, je to celkem alchymie. Pokud se tomu však rozhodnete nějaký ten čas věnovat, výsledky vás určitě neminou. Takže předtím, než se rozhodnete vyrazit do obchodu a pořídit akvárium rovnou i s rybami, v klidu si sedněte a zapněte nootebook. Na internetu totiž najdete spoustu užitečných informací, které vám ušetří spoustu peněz, nervů a hlavně ryb.

Nejprve příprava

Když se nad tím tak zamyslíte, zní to přeci logicky. Než si přivedete domů psa, také nejprve musíte pořídit pelíšek, misky, vodítko a obojek. Stejně tak je to s rybami. Nejprve jim musíte přichystat domov, do kterého je přivedete. Tento domov, tedy akvárium, na ně musí se vším všudy čekat alespoň měsíc.

Pokud přidáte ryby do čerstvě založené nádrže, je to pro ně nejlepší cesta k otravě. Nejprve se totiž musí rozmnožit nitrifikační bakterie, které budou vodu čistit od dusíkatých látek, jejichž přebytek je pro ryby silně toxický. Tyto bakterie se množí především v substrátu a ve filtru. Nezapomeňte ho tedy nechat běžet. „Zajet“ akvárium pomohou i zárodky bakterií, které můžete přidat do filtru či do vody.

Méně je více? Vždycky ne

Když budete uvažovat o tom, jaký typ akvária pořídíte, myslete na to, že je to samostatný ekosystém, v němž je, stejně jako v přírodě, potřeba vytvořit rovnováhu. Tato rovnováha se mnohem lépe tvoří ve větších nádržích. Pokud tedy s akvaristikou začínáte, určitě se nepouštějte do 10, 15 či  20 litrů. Nehledě na to, že takto velká akvária můžete obsadit maximálně krevetkami.

Vyhnete se tím původní frustraci z problémů, které mohou nastat a s největší pravděpodobností také nastanou. Pokud plánujete akvárko s rybami, myslete také na jejich pohodlí. Vyhněte se proto kulatým akváriím. Ty jim totiž ubírají na prostoru. Pokud budete trvat na kouli, obydlete ji krevetkami, které vám tento přešlap lépe prominou.

Ruku v ruce s přírodou

Jak vypadá přírodní prostředí ryb? Spousta schovávaček. Takže plasty ven, kořeny, rostliny a kameny dovnitř. Je to přeci kus přírody v obýváku, u nějž můžete po dlouhém dni relaxovat. Ideálním startem pro úspěšný růst rostlin je jejich výživa. Na dno tedy položte pořádnou vrstvu páleného jílu, nebo zásobní substrát a na něj jemný štěrk.

Rostliny sázejte hned při zakládání, nejlépe s prvním napouštěním vody, a rozhodně s nimi nešetřete. Pozor přitom musíte dát na jejich náročnost.  Ne všechny rostlinky totiž budou prosperovat třeba při slabém světle, nebo bez dodávání CO2. Přitom právě zdravé a prosperující rostliny jsou jedním ze zaručených nástrojů k udržení požadované rovnováhy.

Související obrázky:

Napsat komentář