Tipy na výlety

Údolí klidu u Březové, ideální místo k relaxaci

V dnešní uspěchané a neklidné době je potřeba občas trochu zklidnit namáhaný mozek a jen tak “vypnout“. K tomu může sloužit procházka naší krásnou přírodou, která vždy potěší svou rozmanitostí. Nedaleko obce Březová, u Stroupínského mlýna se jedno takové místo nachází.

Jedná se o přibližně 3 kilometry dlouhou naučnou stezku podél Pařezového a Kublovského potoka, jejichž šumění vás bude doprovázet po celou dobu. Hned od začátku budete potkávat luka plná rostlin a malé vodopády. Vyražte za suchého slunného počasí a to ideálně koncem léta či počátkem podzimu, kdy zde můžete pozorovat pláně plné květů a motýlů. Nicméně ani později (či dříve) neztrácí Údolí klidu své kouzlo a stále má mnoho co nabídnout. My toto údolí navštívili až koncem října, kdy ztrátu lučních barev radostně doháněly barvy korun stromů a spadaného listí.

První část trasy vede podél Pařezového potoka. Po cestě narazíte na několik informativních tabulí, které vás seznámí se zde žijící faunou a florou, a když budete mít štěstí, můžete spatřit i srnky, které vás budou pozorovat, dokud nezmizí za horizontem či v blízkých remízcích. I zde je sice patrná ruka člověka, nicméně jednoduché chaty, na které narazíte, neruší celkový dojem a splývají s okolní krajinou.

Druhá polovina trasy vede většinou přímo lesem, zčásti podél Pařezového potoka, který se po chvilce vystřídá s potokem Kublovským. Zde vás budou po cestě opět nenuceně informovat dřevěné tabule. Naučná stezka vás dovede až k rozcestí Pod Kamencem, kde tato trasa končí. Nyní můžete pokračovat po žluté turistické trase až do obce Hředle a směrem k Stroupínskému mlýnu, nebo se stejnou trasou vrátit zpět.

Parkování je možné přímo na počátku trasy u Pařezového potoka, hned u malého můstku přes potok, jen dejte pozor, abyste zde s vozidlem v případě vlhka či mokra neuvázli. První polovinu trasy je možné zvládnout i s kočárkem, bohužel dále je cesta již hůře přístupná a spíše pro pěší.

Nenarazíte zde na davy návštěvníků, nejen proto je údolí opravdu klidným místem a určitě stojí za návštěvu.

 

Související obrázky:

Jeden myslel na “Údolí klidu u Březové, ideální místo k relaxaci

Napsat komentář