Lifestyle

Příspěvek na doočkování proti encefalitidě u VZP? Přečtěte si jak na něj

Otázka týdne VZP se týká doočkování proti klíšťové encefalitidě. Přečtěte si celé znění, ať víte co a jak.

Dostanu od VZP příspěvek na doočkování proti klíšťové encefalitidě, i když jsem ho v loňském roce čerpala po druhé základní dávce očkování?

 

ODPOVĚĎ:

Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě můžete dostat jak na kteroukoli dávku základního schématu, tak i na následné posilovací dávky, tj. na přeočkování. Nárok na něj mají děti i dospělí bez věkového omezení. V roce 2021 je pro děti do 18 let určena částka až do výše 700 Kč, pro dospělé od 18 let max. 500 Kč. Čerpání příspěvku v loňském roce nebrání tomu, abyste si o něj požádala i letos. Platí jen, že o příspěvek na očkování proti vybranému jednomu infekčnímu onemocnění je možno v daném roce žádat pouze jednou (v témže roce je ale možné čerpat i další příspěvky na různá očkování, vždy však do maximální stanovené výše).

Základní očkování proti klíšťové encefalitidě se provádí třemi dávkami vakcíny. Potřebná hladina protilátek v organismu vzniká po aplikování prvních dvou dávek, ale je nutné absolvovat celé třídávkové základní očkovací schéma, aby byl zaručen ochranný účinek. Druhá dávka se podává za 1-3 měsíce po první, třetí pak s odstupem max. 12 měsíců. Existuje také možnost zrychleného schématu, ale pokud k tomuto postupu není zdravotní důvod, je lepší absolvovat očkování v běžných intervalech. Po podání všech tří dávek je totiž u běžného schématu očekávaná ochrana minimálně po dobu 3 let, zatímco u zrychleného to může být méně.

Po absolvování třídávkového základního očkovacího schématu tedy budete mít dostatečnou imunitu proti klíšťové encefalitidě po dobu 3 let. Následně se podává první posilovací dávka. Další přeočkování je vhodné provádět každých cca 5 let, u starších osob se ale doporučuje přeočkování častější, každé 3 roky.

Očkování proti klíšťové encefalitidě provádějí praktičtí lékaři nebo i očkovací centra. Nezapomeňte si nechat potvrdit doklad o aplikaci očkovací látky – je třeba ho přiložit k žádosti o příspěvek, spolu s originálem platebního dokladu o úhradě vakcíny.

Žádost o příspěvek můžete podat do 30. 11. 2021 prostřednictvím webového formuláře. Nejjednodušší je to přes aplikaci Moje VZP, kdy nemusíte s každou žádostí vyplňovat osobní údaje. Pokud ještě nemáte přístup do Moje VZP, jednoduše se zaregistrujte. Máte-li NIA prostředky, stačí na registrační stránce kliknout na políčko „přihlásit se pomocí NIA“ a registrace i s aktivací proběhne v několika krocích plně on-line během pár minut. Žádost o příspěvek můžete také podat na kterémkoli klientském pracovišti, korespondenčně nebo prostřednictvím datové schránky.

Související obrázky:

Napsat komentář