Luxusní kohout na víně. Recept, který vás dostane
Když se řekne kohout, tak naše představa ihned směřuje k rannímu budíčku, ale málo kdo ví že může skončit i jako velmi chutná součást našeho nedělního oběda. Pojďme si představit skvělý recept na kohouta na víně. Mimochodem kohoutí maso je vhodné na přípravu řady specialit jako je např. kohout na víně, na kořenové zelenině, s nádivkou a tak dále. Navíc vývary z kohoutího masa jsou velmi silné a na rozdíl od slepičího vývaru nejsou mastné.
Text: Jiří Novotný
Kohout na víně
3 kg drůbeží maso Kohout
700 ml červené víno kvalitní
3 lžíce rajský protlak
sůl dle chuti
pepř mletý dle chuti
150 g slanina
2 ks bobkový list
0,50 lžička tymián
100 ml koňak
150 g máslo
olivový olej
150 g žampiony můžou být i konzervované
50 ml kuřecí vývar aby maso bylo téměř celé ponořeno
2 stroužek česnek prolisované
černý pepř pár kuliček + nové koření
3 ks šalotka nakrájené nadrobno
2 ks mrkev nakrájené nahrubo
0,25 celer nakrájený nahrubo
1 ks řapíkatý celer
karotka na ozdobu
žampiony na ozdobu
bazalka na ozdobu
Pro lepší chuť si připravte kohouta den předem následujícím způsobem. Maso osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme šalotku, česnek a slaninu. Po cca 2 minutách přidáme olej, 350 ml červeného vína, 2 lžíce protlaku a tymián. Vše slabě podusíme a vložíme kohouta a vše necháme vychladnout, hrnec přiklopíme přes noc dáme do chladničky. Druhý den maso vyndáme a na másle opékáme, aby se zatáhlo. Přidáme koňak a přivedeme k varu, alkohol se tak odpaří. Smícháme se směsí, ve které jsme maso měli naložené a dusíme pár minut. Mrkev a celer si nakrájíme a osmažíme na másle. Jakmile zelenina získá barvu, přidáme 1 lžíci protlaku a promícháme. Vše společně přendáme do zapékací mísy, dolijeme zbylých 350 ml vína, dle potřeby dolijte vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Přidáme nové koření, černý pepř a bobkový list. Přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme na 170° cca 2 hodiny. Maso dle potřeby v průběhu podléváme. Na posledních pár minut přidáme pokrájené žampiony. Ozdobíme zeleninou a bylinkami. Podáváme s bramborem či bramborovou kaší.